Оваа презентација е направена во рамките на Проектот што го реализира здружението Ренесанса
#CNVP #PONT #SustainableUseOfNaturalResources #Shar #KorabKoritnik #AlbanianAlps #MeetOurGrantees #Renesansa

Идриз Идризи, е еден од водечките собирачи и одгледувачи на недрвени производи, кој со оваа дејност се занимава повеќе од 15 години, додека на тетовскиот пазар може да го најдете секој четврток како продава различни видови на чај, аронија, бобинки, диви рибизли – огрозд како што ги нарече и многу други производи.

Во период од речиси 10 години тој ги посетил речиси сите места на Шар Планина, особено планинскиот дел од Тетово до Јажинце.
Во овој регион, вели Идризи, има многу видови чаеви и други растенија кои обично имаат сезона на берба која започнува во мај, а завршува во август или најдоцна во септември. Собирам чајни цветови, а потоа ги сушам на темно три дена, не смеат да бидат изложени на сонце повеќе денови бидејќи го губат вкусот. По три дена, тој може да ги спакува кутиите кои мора да се бидат сместени во сенка и на суво место. Тоа не е многу тежок процес, но мораме да внимаваме особено додека ги поставуваме и да нема влага или светлина. Не зборувам за економските придобивки кои се стандардни, но задоволство ми причинува фактот што многу луѓе го бараат чајот затоа што е многу лековит. Кај нас жителите треба да се информираат и да им го објаснат начинот на собирање, одгледување, складирање и до крајниот процес на продажба. Главите од глог и цветовите од глог се собираат во петтиот месец и се многу лековити, особено за стабилизирање на циркулацијата на крвта и срцето.
Планинскиот чај се користи против кашлaње и е многу ефикасен.
Оваа билка добро влијае и на прочистувањето на крвта. Однадвор, планинскиот чај се користи исто така и за лекување на рани и егзема. Ја користиме вака: Две лажици од сувата билка се мешаат со 200мл зовриена вода. Оставете го да отстои 15 минути, па исцедете го. Чајот се пие по три чаши дневно. Идриз Идризи вели и дека еден од најупотребуваните чаеви е чајот од јагоди каде се користат листовите, коренот и цветовите за подготовка на лекот. Во официјалната медицина тревата се користи како цвет или во народната медицина се собираат цвеќињата посебно. Според него, подготовката се прави на овој начин:
Планинскиот чај се подготвува од сувите и исситнети делови на коренот од растението
Лажица од коренот се прелива во 2 дл вода, се вари 15 минути, се процедува и се пие, но без шеќер.

#CNVP #PONT #SustainableUseOfNaturalResources #Shar #KorabKoritnik #AlbanianAlps #MeetOurGrantees #Renesansa